به گزارش شبکه معالم، حجت الاسلام و المسلمین علی رحمانی، مدیر مرکز تخصصی آخوند خراسانی، در آیین افتتاحیه دوره آموزشی پاسخگویی به شبهات وهابیت که از سوی گروه آموزشی فلسفه و کلام اسلامی این مرکز برگزار شد، با بیان این که درون دانش کلام، سخنی از روش کلام مطرح نمی شود، گفت: اگر بخواهیم اطلاعی از روش حاکم بر هر دانش پیدا کنیم باید از یک نگاه بیرونی و فلسفی در باب آن دانش و روش آن تأمل بپردازیم.
وی افزود: منظور از روش، طریق و فرآیند رسیدن به شناخت و معرفت است.
وی بیان کرد: شناخت روش از منظر فلسفی، روش شناسی نام می گیرد. روش شناسی در صدد توصیف روش ها و ارزیابی آنهاست؛ به این معنا که کدام روش معتبر یا نامعتبر، کار آمد یا ناکارآمد است و در واقع به دنبال کشف این است که کدام طریقه با بهره برداری درست از منابع می تواند اهداف آن دانش را تأمین کند و کدام نمی تواند.
حجت الاسلام و المسلمین رحمانی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه امروزه از دین و معرفت دینی قرائت های متفاوتی ارائه می شود و همینطور دستگاه های عقیدتی متضادی پدید آمده، لازم است ضمن اطلاع از محتوای آنها، نسبت به روش هایی که این دستگاه ها به کار می گیرند نیز آگاهی کسب کرد.
وی گفت: نکته دیگر آن است که معمولا اندیشه های بیرونی نامعتبر و غیر روشمند، چالش جدی در حوزه معرفت صحیح دینی محسوب می شوند، فرقه های انحرافی با القای شبهات سعی می کنند با تکیه بر دلیلی فاقد اعتبار، باطل را جایگزین حق کنند؛ بنابراین شبهات همواره بر دو مؤلفه حق نمائی و استدلال سازی استوارند.
مدیر مرکز تخصصی آخوند خراسانی در خصوص استدلال سازی بیان کرد: این باطل که از طریق استدلال می خواهد لباس حق بپوشد، هم از روشی نمایندگی می کند؛ از این رو باید بررسی کرد که آن روش چیست و شبهات، بر کدام روش ها و فرایند ها استوار گشته اند.
وی در پایان با بیان گونه های مختلف شبه مانند: احیای شبهات منسوخ، شبهات مبنائی، شبهات مغالطه ای، شبهات با هدف اتهام زنی و شبهات تبلیغی، شناسائی روش های حاکم برآنها را ضروری دانست.
Tags روش شناسی دانش کلام علی رحمانی مرکز تخصصی آخوند خراسانی