به گزارش شبکه معالم، دکتر داود حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس به بحث درباره ی مسئله ی اصالت وجود طبق بیان علامه طباطبائی و شهید مطهری پرداخت.
وی در ابتدا بیان داشت:شکاف بزرگی بین اصالت وجود در سنت فلسفی ما و در میرداماد و ملاصدرا با آنچه علامه طباطبائی و شهید مطهری آن را مسئله ی اصالت وجود میخواندند وجود دارد.
به نظر وی، علامه و شهید مطهری پروژه ها را ناظر به مباحثی که از فلسفه ی غرب ترجمه شده بود، پیش روی خود داشتند که بر اساس آن تنها در صورتی میتوان فلسفه داشت که اولاً ذهن و جهانِ خارج از ذهن تحقق داشته باشند و ثانیاً بین این دو مطابقت برقرار باشد. هرچند که نیازی نیست این مطابقت در همه ی ادارکات ذهنی باشد بلکه آنها به وجود در ادراکات نیز قائل بوده اند.
دکتر حسینی در ادامه افزود: سوال اصلی پیش روی این پروژه این بود که کدامیک از مفاهیم موجود در ذهن مطابق با جهان است و کدامیک نیست؟
وی اضافه کرد: بر اساس این دغدغه، علامه و شهید مطهری، مسئله ی اصالت وجود را طوری بازسازی کردند که بر اساس آن بتوان به راه حلی برای تطابق میان ذهن و عین رسید. براین اساس مسئله ی اصالت وجود اینگونه خواهد بود که کدام یک از مفاهیم وجود و ماهیت در خارج مصداق دارد؟مثلاً وقتی با این گل مواجه میشویم دو مفهوم در ذهن حاضر میشود: مفهوم گل و مفهوم وجود. حال سوال این است: کدامیک در جهان مصداق دارد؟ هردو؟ هیچکدام؟ یکی از آنها؟
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه بیان کرد: بر اساس دلائل ارائه شده، فقط یکی از این مفاهیم یعنی مفهوم وجود است که مصداق دارد و ماهیت در ذهن تحقق دارد و از آنجا که ماهیت ذهنی، ماهیتِ همین وجود خاص است، میتوان به مطابقت ذهن با عین حکم کرد.
وی این مسئله را ، مسئله ی جدید اصالت وجود و در باب رابطه ی ذهن و عین خواندند.