حلقه شعر برادران
سپتامبر 14, 2015
مراکز و ادارات, مرکز آموزشی شیخ بهائی
درآمد
گروه ادب و هنر اسلامي، به منظور توسعه كاربردي هنر و ادب اسلامي در متن حوزه؛ تعميق، تكميل و نوسازي مفاهيم ادب و هنر اسلامي؛ و احياي مباحث فلسفه هنر اسلامي در حوزه و زمينه سازي مطلوب براي بهرهگيري از هنر جهت گسترش فرهنگ ديني فعاليت هاي خود را در سال ۱۳۸۱ رسماً آغاز كرد. اين گروه رسالت خويش را ارائه آموزش هاي ادبي و هنري مورد نياز امروز حوزويان دانسته و تلاش ميكند تا آنان را با زبان روز جامعه و شيوه هاي نوين نشر فرهنگ اسلامي آشنا كند.
شعر سرايان در طول تاريخ تشيع، نه تنها استحكام سخن امامان را تضمين مي كردند كه خود نيز به آفرينش و گشايش چهره ها و گره هاي نو مي پرداختند و در امتداد پيامهاي عدالت طلبانه و حق جويانه شيعي سير مي كردند. از آنجا كه هنوز نيز، شعر را ميتوان يكي از پرطرفدارترين ابزار تبليغي شيعه برشمرد، ضروري مينمايد، كه طلاب حوزه علميه مشهد، با تكيه بر پيشينه ديرين خراسان در شعر و شاعري كه اديبان بسياري را به عرصه ادبيات ايران تقديم كرده است، از دريچهاي جديد به شعر و شاعري بنگرند و نقش تبليغي آن را بيش از پيش مورد توجه قرار دهند. از اين رو، گروه ادب و هنر اسلامي، در راستاي رسالت خود و نياز اين عرصه، در سال ۱۳۸۶ حلقه تبليغي شعر برادران را تأسيس كرد تا در جمع شاعران حوزوي اهداف زير را تحقق بخشد:
- شناسايي، جذب، رشد و معرفي شاعران حوزوي.
- ارتقاي علمي – ادبي و مهارتي شاعران حوزه علميه در مسير استفاده بهينه از زبان تأثير گذار شعر در تبليغ.
نشستهاي هفتگي
اين برنامه، شامل سلسله نشستهاي هفتگي است كه اعضا ، ضمن حضور فعال در آن، سعي در پي گيري عناوين مصوب برنامه هاي حلقه را دارند كه از آن جمله مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:
– نقد و تحليل شعر اعضا .
در اين برنامه، شعر منتخب هفته ، مطرح شده و حاضرين نسبت به چگونگي آن اظهار نظر ميكنند. اين اظهار نظرها علاوه بر جنبه شكلي شعر، مضامين و محتواي آن را نيز در بر مي گيرد و نكات قابل توجه كه احيانا از ديد شاعر مغفول مانده است تذكر داده مي شود.لازم به ذكر است كه تا كنون اين حلقه توانسته است حدود ۳۰۰ اثر را در طول ۵۵ جلسه هفتگي توليد كند كه ۳۴ اثر از اين مجموعه در فصلنامه جستار به چاپ رسيده است.
– طرح موضوعات خاص در نشستهاي هفتگي:
به طور معمول، در هر هفته يك موضوع ادبي، به عنوان محور قلمداد شده و اساتيد حاضر نسبت به آن توضيحاتي ايراد مي كنند.اين توضيحات علاوه بر افزايش توانايي علمي اعضا ، در اشعار آنان نيز نمود پيدا ميكند.
نشستهاي ويژه
نشستهاي ويژه و تخصصي به منظور استفاده بهينه از اساتيد شناخته شده كشور و ايجاد فرصتي مناسب جهت آشنايي اعضا ي حلقه با ديدگاههاي ايشان برگزار ميشود كه از آن جمله مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:
– نقش حوزويان در شعر و ادبيات فارسي ( دكتر سيد علي موسوي گرمارودي)
در آغاز اين نشست، دكتر گرمارودي به كلياتي درباره جايگاه شعر حوزه در ادبيات پرداخت و با اشاره با اشعار مرحوم ميرزا حبيب خراساني، وي را آغازگر غزل معاصر برشمرد و با يادكرد اديبان بزرگي چون مرحوم اديب نيشابوري و ديگر اساتيد حوزوي و جايگاه شعر آنان، بر تأثيرگذاري اين بزرگان بر شعر معاصر و خطدهي به اشعار فرهنگي – ملي ايران تأكيد كرد.
– گستره ادبيات آييني ( دكتر هادي منوري)
در اين نشست، دكتر منوري با اشاره به ادبيات آييني و گستره تأثير آن در فرهنگ و انديشه تشيع، با ستودن فعاليت بزرگان درگذشته، به اين نكته اشاره داشت كه بايد دايره ادبيات آييني را از محدوده مدح و منقبت اهل بيت، فراتر برد و سيره عملي و اخلاقي ايشان را نيز بدان افزود. تعريف اين ادبيات به شكلي كه بتوان زواياي بيشتري از زندگي ائمه را در آن جاي داد. از ضروريات ادبيات آييني معاصر است.
– ويژگيهاي شعر انتظار ( استاد محمدجواد غفورزاده شفق- استاد سيد رضا مؤيد)
حضور اساتيد شعر خراسان، آقايان شفق و مويد، كه در خصوص بررسي شعر انتظار صورت گرفته بود، علاوه بر آنكه شور و شوقي مضاعف به حلقه بخشيد، موجب شد تا با طرح برخي خصوصيات شعر انتظار از سوي اين دو شاعر برجسته خراساني، و توجه به متون قديمي آن، به خصوص اشعار اديب نيشابوري و ميرزا حبيب خراساني، دقت در پشتوانه هاي ادبيات منظوم، مورد تأكيد قرار گيرد.
– حضور فعال در جشنواره شعر رضوي در دانشگاه آزاد اسلامي قوچان و مراسم جشن ميلاد امام رضا (ع) در حرم مطهر.
شرايط عضويت
مخاطبان اين برنامه بهعنوان اعضا ي حلقه، حوزويان علاقهمند به شعر و دانش آموختگان در سطح دو حوزه علميه هستند. در آغاز هر فصل، امكان حضوراعضا ي جديد نيز، فراهم ميشود. شرايط عضويت در اين حلقه عبارت است از:
- شركت فعّال و منظم در برنامهها و نشستهاي هفتگي.
- ارائه دو شعر در هر فصل و مشاركت در نقد ادبي.
|