آخرین خبرها

ضرورت تقویت شجاعت علمی آزاد اندیشی در حوزه / باید فرهنگ مکتوب در حوزه های علمیه تقویت شود

به گزارش شبکه معالم، دکتر مسعود معینی پور، مدیر شبکه چهارم سیما و عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در گفتگو با شبکه معالم در خصوص مباحث پیرامونی «آموزش تفکر گرا و پژوهش محور در علوم اسلامی»، اظهار داشت: بایستی در نظام آموزشی و هم نظام پژوهشی حوزه های علمی یک سری تغییرات شکل گیرد، اما نکته ای که حائز اهمیت است این است که مبانی حوزه های علمیه و معارف حوزه های علمیه آمادگی آموزش تفکر گرا و پژوهش محور را دارد؟

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم افزود: برای ایجاد این آمادگی نظام آموزشی و نظام پژوهشی باید هم در ناحیه اساتید و هم در ناحیه دانشجوها تغییر کند و همچنین نوع نگاه ما به مسائل اجتماعی و تحقیقات نیز باید تغییر کند.

وی در پاسخ به این پرسش که چه چالش هایی با اجرای این روش ها به وجود خواهد آمد؛ گفت: بسیاری از مدلهای آموزشی و سنت های آموزشی که در حوزه وجود دارد خوب است، اما چالش های که وجود دارد این است که بیشتر از این که به روش های سلف و سنت سلف در تولید معارف نگاه کند، درگیر متون شده است و گیر کردن در متون آفت هایی نظیر مطرح نشدن مسئله های روز در متون دارد.

وی افزود: بهتر این است که شیوه ها و روش های گذشتگان بیشتر مد نظر قرار گیرد و متونشان به روز شود.

معینی پور با بیان اینکه نگاه راهبری تفکرگرا در حوزه ها کم است؛ افزود: در حوزه ها نگاه ها بیشتر پیرامون نقل و متن محور است، فرهنگ شفاهی در حوزه ها زیاد است در حالی که باید فرهنگ مکتوب تقویت شود.

وی ادامه داد: شجاعت علمی آزاد اندیشی باید در حوزه تقویت شود، یک تابه هایی در حوزه وجود دارد که این ها جزو سنت ها شده است و تبدیل به سنت هایی شده که کاملا قابلیت احیا، تغییر و به روز شدن و متناسب با مبانی و معارف اصیل حوزه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم برگزاری کارگاه های آموزش تفکرگرا و پژوهش محور را بسیار کاربردی و موثر دانست و اظهار داشت: اما باید این مسئله را در نظر بگیریم که ما تا یک حدی می توانیم به صورت کلی با ادم ها حرف بزنیم اما از یک جایی کلی گویی تاثیر ندارد بلکه مسئله مدار باید گفتگو کنیم یعنی در سلسه بعدی باید سه مسئله را مورد بحث قرار دهید و گفتگو کنید.

دیدگاهتان را بنویسید